Räddningstjänsten

Räddningstjänsten

Brinnande hus, trafikolyckor, personer i behov av hjälp. Det är ett axplock av saker du kommer mötas av när du arbetar hos Räddningstjänsten. 

Gillar du socialt arbete, problemlösning och ett gott arbetslag? Då är Räddningstjänsten rätt för dig. Vi arbetar med att hjälpa människor som är i behov av hjälp och vi finns där när det inte gått som planerat. 

Hos Räddningstjänsten kommer du mötas av alla olika tänkbara likaså otänkbara larm, stora som små. Inget larm är sig likt och det krävs alltid en god fantasi i samband med ett starkt och effektivt arbetslag för att lösa våra uppgifter. Personutveckling och kunskap är något som ständigt byggs på hos Räddningstjänsten. Ingen blir någonsin fullärd och det finns alltid plats för ny kunskap. 

Specialtjänster

Ibland förekommer det att Räddningstjänsten får åka på särskilda uppdrag som kräver specialutbildad personal för att kunna genomföra insatsen på ett effektivt och säkert sätt. Räddningstjänsten erbjuder fyra olika specialtjänster som vidareutbildning efter man blivit en fullt utbildad brandman.

Höghöjdsgruppen

Höghöjdsgruppen erbjuder svåra, riskfyllda och lärorika uppdrag som alltid kräver god kreativitet. Du kommer få lära dig hur man på ett metodiskt sätt kan hantera våra höjdfordon, flertal säkringsmetoder och hur man räddar människor från höga objekt. 

När Räddningstjänsten arbetar på höga höjder så krävs ett bra säkerhetstänk, riskmedvetande och rätt kunskap för att kunna genomföra räddningsinsatsen på bästa möjliga sätt. Höghöjdsgruppen har tagits fram för att med sin specialutbildade personal kunna uppnå de kriterier. Höghöjdsgruppen ger dig utbildning i ett säkert arbete på höjd, metoder för att arbeta på höjd samt vilken utrustning som krävs för arbete på höjd. 

Räddningsdyket

Hav, sjöar och floder. Ytan eller djupet. Det är de platser där du som räddningsdykare ska vara tillgänglig för att hoppa i och kunna rädda liv. Gillar du vatten, dykning och båtlivet? då ska du söka dig till räddningsdyket. Du kommer att utmanas i dina arbetsuppgifter. Det kan handla om människor som är fast i fordon under ytan, drunkningstillbud i mörkt och terrängfyllt vatten eller ytlivräddning på en människa där det bara är några ynka sekunder ifrån att de inte längre orkar hålla sig kvar ovanför ytan.

Du kommer bland annat att utbildas i olika sökmetoder, användningen av dykutrustning och hur man gör när man hittar en människa under vattenytan.

Ras- och Tungräddningsgruppen

Ras- och Tungräddninggruppen är ett gäng som åker på larm inom 2 områden, olyckor med ras och tunga fordon, inte mer komplicerat än så.

Rasräddning: När antingen byggnader och liknande rasar eller håller på o rasa, vi har verktygen och kunskapen för att ta oss an detta. Behöver inte vara något vi har gjort, vi kan åka på ras där naturen åstadkommer problemet, vårat gäng åker också när skred o ras sker i naturen där t.ex  stenar och marken har kommit i rullning.

Tungräddning: När en lastbilen har kört av vägen, när tåget har vält över eller när bussen frontalkrockat med en personbil. Detta är larm där tungräddning behövs och vi har alla möjliga verktyg som inte vanliga räddningstjänsten har, mer klippverktyg, mer stabiliserings verktyg, mer bändningsverktyg och mycket mer, vi har till och med verktyg för att kunna lyfta från lastbilar till tåg.

Kemskyddsenheten

Utföranden som innebär hantering av kemikalier innebär extra vaksamhet och en försiktig hantering så inte en olycka uppstår. Men självklart så händer det givetvis att även kemikalier är inblandade i olyckor, därav så har vi våran egna specialutbildade kemskyddsenhet som med sin expertis kan hantera dessa olyckor på ett korrekt sätt. Kemikalier och giftiga gaser kräver väldigt noggranna och annorlunda arbetsuppgifter.

En olycka kan hända vem som helst och var som helst, även där det absolut inte får hända.